Haber

prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Zirvede”

“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler altın çağında”

21. yüzyılın bir krizler dönemi olduğunu belirten Siyaset Bilimci Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, yeni küresel krizlerin varlığından söz ederek, dünyaya çok yönlü bakmak ve anlamak gerektiğini söyledi. Yapay zekanın ister istemez tüm alanlara yayılacağına işaret eden Arıboğan, veri toplamak kadar veriyi analiz etmenin de değerli olduğunu, ideoloji, tarih, sosyoloji gibi temel alanların son derece işlevsel hale geleceğini söyledi. Google’da bulunamayan bilgi, yaratıcılık, girişimcilik veya analiz becerilerine ulaşıldığı takdirde geleceğin parlak olmayacağını belirten Arıboğan, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinin en parlak dönemine girdiğini, sosyoloji, tarih ve ideoloji modası geçmeyecek.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve eğitim stratejileri hakkında bilgi verdi.

Dünyaya çok yönlü bir perspektiften bakmak ve anlamak esastır.

Günümüz dünyasında sosyal bilimler alanında okuyan ve çalışan herkesin disiplinler arası okuma pratiğini geliştirmesi gerektiğini belirten Prof. teknolojik inovasyonlar. 21. yüzyıl bir krizler dönemidir ve 11 Eylül ile başlayan küresel krizler, 2008-2009 ekonomik krizinin ardından 2020 yılında patlak veren pandemi ile devam etmektedir. Önümüzde iklim ve dijital alan üzerinden gelişecek yeni küresel krizler var. Ayrıca süper güçler arasındaki jeopolitik rekabet de devam ediyor. Bu nedenle dünyaya çok yönlü bakmak ve anlamak çok önemli.” söz konusu.

Eğitim ortamını renkli, özgürleştirici ve zihin açıcı bir şekilde planlamak çok değerlidir.

Arıboğan, artık bir yabancı dilin tek başına değerli olmadığına işaret ederek, “Çünkü yapay zeka teknolojileri çeviri algoritmalarını harikalara yaklaştırdı. Yakında herkesin her dili anlayabileceği bir dönem başlayacak. Ancak Martin Heidegger’in deyişiyle ‘dil varlığın evidir’ ve bu evin mana dünyasına sıradan bir dil bilgisi ile sızmak mümkün değildir. Edebiyat, müzik, sanat, spor gibi çok yönlü kültürel araçlara da nüfuz etmek gerekir. Eğitim ortamının renkli, özgürleştirici ve zihin açıcı bir şekilde planlanması çok değerlidir. Üsküdar Üniversitesi Kurucusu Nevzat Tarhan’ın sözleriyle; Üniversiteler Birleşmiş Milletler gibi olsun ama kimsenin orada ayrıcalıklı konumu ve veto hakkı olmasın.” şeklinde konuştu.

Üniversitemizde proje kültürü çok önemlidir.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin prensip olarak bölümler arasında müfredat geçişini sağlama, ÇAP ve yan dallar gibi girişimleri destekleme vizyonuna sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Her bölüm diğer bölüm tarafından desteklenen ve tüm bölümlerdeki öğrencilerimiz temel akademik derslerimizden bazılarını alabilirler. Üniversitemizde proje kültürüne çok önem veriliyor ve özellikle psikoloji öğrencilerimizin uygulamalı dersleri için NPİSTANBUL Hastanemizin tüm imkanlarını kullanabiliyoruz.” o açıkladı.

Bir yaratıcı yerine itaatkar bir vatandaş yetiştirme arayışı devam ediyor.

Ne eğitim sistemimizin ne de kültürümüzün genç, dinamik, çevik, dünya vatandaşı siyasetçiler yetiştirmeye uygun olmadığını belirten Arıboğan, “Her şey ailede başlar. Yaratıcı değil, itaatkar vatandaş yetiştirme arayışı hem okullarda hem de sosyal çevrede devam etmektedir. Bu açıdan üniversite hayatını çok önemli bir zihinsel açılım kapısı olarak görüyoruz. Öğrencilerimize araştırmayı ve öğrenmeyi öğretmeye çalışıyoruz.” sözlerini kullandı.

Yapay zeka kaçınılmaz olarak tüm alanlara yayılacak

“Küreselleşme kadar yerelleşme dinamiklerinin de etkili olduğu bir dönemdeyiz.” Arıboğan, “Yapay zeka kaçınılmaz olarak her alana yayılacak. Verileri analiz etmek, toplamak kadar önemlidir. Bu açıdan felsefe, tarih ve sosyoloji gibi temel alanlar oldukça işlevsel hale gelecektir. Google’da (Arama motorlarında) bulamayacağınız bilgi, yaratıcılık, girişimcilik veya analiz becerilerine sahip değilseniz, geleceğiniz pek parlak değil diye düşünüyorum.” konuştu

Sosyoloji, tarih ve ideolojinin modası asla geçmez

Üsküdar Üniversitesi olarak dünyanın her yerindeki müfredatları ve eğitim teknolojilerini takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Yüzlerce okulla Erasmus anlaşmamız var. Eğitmenlerimizin tamamına yakını yurt dışı tecrübesine sahiptir. Bu anlamda dünyayı yakından izliyoruz.” söz konusu.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinin en parlak dönemine girdiğini düşündüğünü söyleyen Arıboğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Sosyoloji, tarih ve ideolojinin modası asla geçmez. Üsküdar Üniversitesi olarak analitik düşünme yeteneği yüksek, takım oyununa açık, proje odaklı, hem dünya standartlarına hem de devlet kültürüne hakim bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu