Haber

Ömer Fethi Gürer: “Bağ-Kur Mensuplarının Prim Şartları Sigortalılar Gibi Olmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen EYT kanun teklifiyle ilgili olarak, “Tarım ve çiftçi Bağ-Kur yönetmeliğinde erkekler için 9 bin gün, erkekler için 7 bin 200 gün prim şartı var. “Sigorta için prim şartı sigortalınınki gibi olmalıdır. Sigortalılar gibi prim ve gün sayısını düzenleyen eşdeğer hale getirilmelidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden EYT kanun teklifiyle ilgili bugün basın toplantısı düzenledi. Teklifin gerekli ama yeterli olmadığını belirten Gürer, “Emeklilerin maaşları, esnaf ve çiftçilerin Bağ-Kur primleri sigortalılarla eşitlenmeli, emekli maaşı uzlaşma oranı katsayısı düzenlenmeli, bir düzenleme yapılmalı” dedi. muhtarlarla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için yapılmalıdır.”

EYT’de tüm kesimlerin mağduriyetlerini giderecek bir yasa teklifi hazırladıklarını ve Meclis’e sunduklarını belirten Gürer, Cumhur İttifakı üyelerinin bu öneriyi reddettiklerini belirtti.

65 YAŞINDA EMEKLİLİK!

AKP’nin 1999’da çıkarılan yasadan kendini sorumlu hissetmemeye çalıştığını ve geriye dönük çalıştığını belirten Gürer, AKP’nin 2008’de çıkardığı yasayla emeklilik yaşının kademeli olarak 58’den 65’e çıkarıldığını hatırlattı. bugün çalışan 65 yaşında emekli olabiliyor.

“ÜÇÜNCÜ KURULLARIN ŞARTLARI SİGORTA ŞARTLARI EŞİT OLMALIDIR”

Bağ-Kur kapsamında özellikle esnafa yönelik bir düzenleme yapılmadığını belirten Gürer, Meclis’e getirilen yeni düzenlemede prim ve gün sayısı şartının da yer aldığına dikkat çekti. Gürer, “Tarım ve çiftçi Bağ-Kur ile ilgili yönetmelikte erkekler için 9 bin gün, kadınlar için 7 bin 200 gün prim şartı var. Yönetmeliğe muadil hale getirilmeli” dedi.

MAHTAR MAĞDURLARI

Muhtarların, 6594 sayılı kanunla bağlı oldukları için emeklilik haklarını kaybettiklerine dikkat çekiliyor. 657, Gürer, “Sigorta 1999’dan önce başlasa bile şu anda Bağ-Kur primleri ödendiği için emekli olamıyorlar.

“AYLIK BAĞLANTI KATSAYISI YÜZDE 70’TEN 30’A AZALDI”

AKP hükümetleri döneminde emekli maaşlarının katsayısının yüzde 70’lerden yüzde 30’lara indirildiğini hatırlatan Gürer, bu konuda ciddi hak kayıplarının yaşandığına işaret ederek, “Eğer bu oran düşürülmeseydi en düşük emekli maaşı 100 TL olacaktı. Bugün 10 bin liranın üzerinde. Ancak katsayı düşürüldü. Emeklilerin birçoğunun maaşı 5 bin 500 lira civarında olacak” dedi.

“17 YILLIK HAK KAYBI”

Kademeli geçişe ilişkin düzenleme olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Gürer, bu konuya komisyonlarda ve Meclis’te itiraz etmeye devam edeceklerini bildirdi. Gürer, mağduriyetlerini dile getirerek, “1999 depreminde primlerini ödeyemeyenler dışında 8 Eylül 1999’dan bir hafta sonra işe girenler yaklaşık 17 yıl haklarını kaybettiler. Kademeli geçiş olsa mağduriyetlerinin giderilmesi gerekirdi.”

“ADAPTASYON ŞARTI”

Gürer, 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası emekliler arasında ciddi maaş farkı olduğunu belirterek, bu emekli maaşlarının yapılacak bir intibak düzenlemesiyle mağdurların lehine düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

“ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK”

EYT ile ilgili yönetmeliğin bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi ve hiçbir kesimin mağdur edilmeyeceği şekilde TBMM’ye gurur verici bir yasa teklifi getirilmesi gerektiğini anlatan Gürer, “Yönetmelik emekliye ayrılma hakkı sağlasa da Bir bölümü, onlara bir emekli olarak hayatlarını idame ettirebilecekleri ekonomik bir bedel vermenin yolu bu.” Bu mağduriyet dikkate alınmalı” dedi.

“SEÇİME ÇEYREK GETİREN YÖNETMELİK YETERLİ DEĞİL”

Emekli olacak yaşta olanlar için seçim olması nedeniyle EYT yasasının Meclis gündemine getirildiğini vurgulayan Gürer, emeklilerin insanca yaşayabileceği bir düzenlemenin bulunmadığının görüldüğünü vurguladı. Önceden yapılan bu düzenleme yeterli değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu