Yaşam

Akbelen Ormanı’nın korunması için sivil toplum kuruluşlarından ortak çağrı!

Muğla’daki Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür çıkarmak için Akbelen Ormanı yok edilmek isteniyor. Sivil toplum kuruluşları yetkilileri ağacın doğayı ve insan haklarını hiçe sayan kısmına derhal son vermeye davet ediyor.

Muğla Milas’ın İkizköy mevkiinde yer alan ve İkizköylülerin yaşam alanı olan Akbelen Ormanı, iklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı savunulmalı; ancak orman yangınları ve insan faaliyetleri nedeniyle hızla azalan orman varlığımızın maliyetli bir modülüdür. Bu ormanın çevresindeki yaşam, tarım alanları, köyleri ve binlerce yıllık kadim kültürüyle birlikte 40 yılı aşkın bir süredir bölgedeki kömür madenleri tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi bile yapılmadan yok ediliyor. Şimdi bu iki termik santrale kömür çıkarmak için madenlerin sonunun dayandığı Akbelen Ormanı yok edilmek isteniyor; İkizköy halkı yerinden edilmek isteniyor. Ormanlarını ve köylerini kaybetmek istemeyen İkizköylüler, 2 yılı aşkın süredir ormanlarının başında mayına karşı nöbet tutuyor ve yasal çalışmalar yürütüyor.

Ağustos 2021’de Akbelen Ormanı’ndaki maden sahasının genişletilmesine dava açan İkizköy halkının talebi üzerine yerel idare mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu süreçte bölgede üç kez uzman keşifleri yapıldı. Üçüncü bilirkişinin tespitinin ardından heyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporu sonucunda yerel idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını iptal etti. İkizköylüler, haberin asılsız olduğunu iddia ederek bilirkişi heyetine şikayette bulundu ve hemen yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.

İkizköy halkının itirazları ve direnişleri devam ederken, bölümün başında Akbelen Ormanı’nda pişmanlık duyuyoruz. İklim krizi nedeniyle ülkemizde ve dünyada sayısı ve sıklığı artan orman yangınları, seller ve sıcak hava dalgaları, ormansızlaşma sonucu her geçen gün derinleşiyor. Çünkü; İklim değişikliği ve doğa koruma alanında çalışan sivil toplum kuruluşları olarak daha önceki davetlerimizi tekrarlamak isteriz.

Erken ölümlere neden olan ve iklim krizinin ana nedenlerinden biri olan termik santrallerin devamlılığı için ormansızlaşmaya izin verilmemeli. İklim kriziyle baş etmek doğaya karşı değil, onunla birlikte çalışmakla mümkün. Son 10 yılda neden olduğumuz karbondioksit (CO2) emisyonunun yarısından fazlasını oluşturan ormanları, doğal alanları, iklimi ve tüm canlıların yaşamını tehdit eden kömürlü termik santraller için feda edemeyiz.

Akbelen Ormanı için taleplerimiz:

  • 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan eski ve doğal kızılçam ormanının bir kısmını hızlıca durdurun;
  • Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren kararın iptali;
  • 2 nolu ruhsat alanı içerisinde bulunan maden sahası genişletme projesi Akbelen Ormanı’nı da içine alan 86541; Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin, kapasite artırım projesi ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Entegre Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulması, bölgedeki diğer kömür madenleri ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve sanayi mevzuatın gerektirdiği şekilde tarım faaliyetleri;
  • Santrallerin ve madenlerin ömrünün uzatılmasına yönelik planların kamuoyuna sorulması rica olunur.

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe)

Çevre Hukuku Ağı

Ege Orman Vakfı

ekosfer

Fosil Yakıtların Ötesinde (Fosil Yakıtların Ötesinde)

Greenpeace Akdeniz

350 İklim Derneği

İklim Değişikliği Politikaları ve Araştırmaları Derneği (IDPAD)

Uzayda Adalet Derneği (MAD)

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)

TEMA Vakfı

Temiz Hava Doğru Platformu

WWF-Türkiye (Dünya Yaban Hayatı Fonu)

Yeşil Niyet Derneği

yuva

Yuvam Dünya Derneği

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu